Nenechajte si nahovoriť, že čaj sa musí servírovať iba „o piatej” a príďte k nám zažiť výnimočný čajový rituál plný skvelých chutí, vôní a hlavne odpočinku o akomkoľvek čase.
Viete, kde, kedy a prečo vznikol rituál „čaju o piatej”? Nechajte nás objasniť históriu jedného z najzaujímavejších fenoménov vo svete nápojov…
Pôvodný výraz „tea at five“ vznikol z čírej nudy, kedy vojvodkyňa Anna z Bedfordu, veľká priateľka kráľovnej Viktórie, pozvala v roku 1840 pár priateľov a naservírovala im ľahké sendviče, sušienky a čaj, pochopiteľne všetko na striebre a porceláne. Tradícia sa rýchlo rozšírila a v druhej polovici 19. storočia patrilo „čajové posedenie“ k dôležitým spoločenským udalostiam. Dámy sa predvádzali vo skvostných šatách s krásnymi šperkami, páni si obliekali žakety a spoločne posedávali na pohovkách a v kresielkach, aby debatovali o nedôležitých témach, začínajúc počasím a klebetami zo spoločnosti.
Správny servis
Ak čajové posedenie organizujete, osvojte si správnu prípravu čaju:
do čajovej konvičky nasypte toľko lyžičiek sypaného čaju, koľko hrnčekov plánujete servírovať a pridáte ešte jednu lyžičku navyše. Prelejte takmer vriacou vodou a nechajte lúhovať asi 4 – 6 minút, čím sú čajové lístky väčšie, tým dlhšie. Ak pijete čaj s mliekom ako vojvodkyňa Anna, potom do hrnčeka nalejte najskôr mlieko, potom prilievajte čaj. Cukor mení chuť čaju, preto ho ortodoxní znalci rituálu nepoužívajú. Čo by ste mali podávať k čaju: nesprávne si všetci myslia, že maslové sušienky, ale kdeže, začínajte drobnými sendvičmi nakrájanými na malé trojuholníčky, natreté našľahaným maslom s vloženými plátkami uhorky. Potom pokračujte pečivom nazývaným „scones“, čajovými bochníčkami, ktoré jedzte dvoma prstami a pozor, už nezdvíhajte malíček ako aristokrati v paláci vojvodkyne. Na záver sa môže podávať torta, tým hostiteľ či hostiteľka naznačí, že „tea at five“ sa blíži k záveru.
Scones
Typické anglické čajové pečivo (ktoré mala v obľube i velikánka anglických detektíviek, Agatha Christie) pozdĺžne rozrežte a natrite naň „clotted cream“ – hustý smotanový krém. Na vrchol naložte lyčičku marmelády. Scones jedzte dvoma prstami ako to robili už aristokrati v paláci vojvodkyne Anny (viac o histórii a čaju o piatej“ na poslednej strane).
Prezrite si naše čajové menu a podeľte sa o Vaše dojmy a fotografie na našom instagrame.