Lahodný, vychladený, vaječný krém s karamelizovanou cukrovou polevou – klasika francúzskej kuchyne.
Základné informácie:
Dezert na skladá zo základných surovín ako sú žĺtky, cukor, smotana a vanilka. V preklade do slovenčiny by sme tvrdili o créme brulée, že ide o opálený krém. Sladké pokušenie má blahodarný vplyv na nervovú sústavu a vďaka vaječným žĺtkom obsahuje veľa minerálov a vitamínov.
Dejiny:
Tento svetoznámy recept sa objavil v roku 1691 čo nasvedčuje tomu, že tento dezert je ozajstnou klasikou. Prvá zmienka je v Massialotovej knihe receptov. Tento majster učaroval svojím kuchárskym umením Filipovi I., bratovi Ľudvika XIV. Od tej doby sa dezert rozšíril po celom svete.
Príprava:
Je veľmi jednoduchá. Vaječný krém sa varí vo vodnom kúpeli a následne je ochladený. Na vychladený povrch krému v zapekacích miskách nazývaných ramekin je nasypaná tenká vrstva cukru, ktorá je následne skaramelizovaná plameňom. Na povrchu sa vytvorí karamelová krusta – custard. V tradičných receptoch sa do vaječného krému nepridávajú žiadne príchute. Dnes sa však pridávajú rozmanité vône, esencie chuť likérov a rôzne ovocie.