EVENTY 
á la Carte menu á la Carte menu

Créme Brulée

Lahodný, vychladený, vaječný krém s karamelizovanou cukrovou polevou – klasika francúzskej kuchyne.

Základné informácie:

Dezert na skladá zo základných surovín ako sú žĺtky, cukor, smotana a vanilka. V preklade do slovenčiny by sme tvrdili o créme brulée, že ide o opálený krém. Sladké pokušenie má blahodarný vplyv na nervovú sústavu a vďaka vaječným žĺtkom obsahuje veľa minerálov a vitamínov.

Dejiny:

Tento svetoznámy recept sa objavil v roku 1691 čo nasvedčuje tomu, že tento dezert je ozajstnou klasikou. Prvá zmienka je v Massialotovej knihe receptov. Tento majster učaroval svojím kuchárskym umením Filipovi I., bratovi Ľudvika XIV. Od tej doby sa dezert rozšíril po celom svete.

Príprava:

Je veľmi jednoduchá. Vaječný krém sa varí vo vodnom kúpeli a následne je ochladený. Na vychladený povrch krému v zapekacích miskách nazývaných ramekin  je nasypaná tenká vrstva cukru, ktorá je následne skaramelizovaná plameňom. Na povrchu sa vytvorí karamelová krusta –  custard. V tradičných receptoch sa do vaječného krému nepridávajú žiadne príchute. Dnes sa však pridávajú rozmanité vône, esencie chuť likérov a rôzne ovocie.


* Zdroj: Wikipédia
22 júna, 2023|
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Hotel Zlatý Kľúčik Nitra hodnocení