SPA 
á la Carte menuá la Carte menu
6 09, 2023

Klasika v novodobom francúzskom šate

6 septembra, 2023|

Láska k tradičnej kuchyni inšpirovala nášho šéfkuchára Viliama Beňa k zostaveniu nového konceptu jedálneho lístka. Klasika avšak moderne a hravo. Náš tím kuchárov kladie veľký dôraz na kvalitu a čerstvosť. Preto v jedálnom lístku môžete nájsť jedlá zo sezónnych a lokálnych surovín, ako napríklad syr Hiadlovec zo Slovenskej Lupče, čerstvé vajcia z Veľkých Bieroviec alebo bylinky a zelenina z Beladíc. Všetky elementy jedál sú  vytvárané výlučne rukami našich kuchárov. Či už ide o  čokoládovú hlinu, domáce špenátové šúlance, dehydrovanú cuketa, mätový gél alebo domáce cestoviny, ktoré jedlám dotvárajú dokonalú súhru vzhľadu a chuti. Neoddeliteľnou súčasťou v našej reštaurácií  je  amuse bouche v podobe domáceho bochníka z prefermentovacného droždia, domáceho masla a ligurčekovej soli. V neposlednom rade treba vyzdvihnúť aj náročné technologické postupy pri príprave jedál s prihliadnutím na slovenskú tradíciu vo francúzskom štýle.Do ponuky sa nám vrátila stálica našej kuchyne - tradičná rybacia polievka. Náš tím kuchárov doladil túto polievku k dokonalosti pomocou líčok zo zubáča a espumou z kyslej smotany. Nezabudli sme ani na vegetariánov. Náš sortiment jedál sa rozšíril veľkou časťou aj o bezmäsité jedlá. Základom nášho servisu je ponúknuť [...]

30 06, 2023

“Zlatý strom” – Lipa

30 júna, 2023|

Majestátny symbol Slovanov, dar prírody ale aj liečivý zázrak. Základné informácie: Rod lipy je najmä rozšírený v miernom pásme severnej pologule. Môže vyrásť do výšky viac ako 30 metrov. Jej životnosť siaha nie desiatky ale stovky rokov. Kvitne od júna do júla. Omamne voňajúci strom patrí k európskej kultúre. Má obdivuhodné schopnosti kvetov, ktoré pomáhajú proti mnohým ťažkostiam ako sú horúčky, zahlienenie, nepokoj ale aj ako podpora cievného systému. Čaj z lipových kvetov má mimoriadne príjemnú vôňu aj chuť, ktorá je ľahko sladkastá. Najstaršia Lipa na svete je 1500 rokov stará a je do dnešného dňa v mestečku Samegrelo v Gruzínsku História: Lipa najmä pre Slovanov veľa znamená. Starí Slovania spomínali tento strom vo svojich dielach ako “zlatý strom” - prisúdili mu čarovnú moc, stala sa pre nich symbolom lásky a krásy. Zlaté stromy sa vysádzali ako symbol zmierení alebo skončení konfliktov. V ich blízkosti sa konali rituáli, dôležité stretnutia, snemy ale aj kázania. Slovania verili, že do lipy nikdy neudrie blesk, že z listov lipy možno získať nesmrteľnosť ale aj tomu, že kôra z tohto stromu chráni pred [...]

22 06, 2023

Créme Brulée

22 júna, 2023|

Lahodný, vychladený, vaječný krém s karamelizovanou cukrovou polevou - klasika francúzskej kuchyne. Základné informácie:Dezert na skladá zo základných surovín ako sú žĺtky, cukor, smotana a vanilka. V preklade do slovenčiny by sme tvrdili o créme brulée, že ide o opálený krém. Sladké pokušenie má blahodarný vplyv na nervovú sústavu a vďaka vaječným žĺtkom obsahuje veľa minerálov a vitamínov.Dejiny:Tento svetoznámy recept sa objavil v roku 1691 čo nasvedčuje tomu, že tento dezert je ozajstnou klasikou. Prvá zmienka je v Massialotovej knihe receptov. Tento majster učaroval svojím kuchárskym umením Filipovi I., bratovi Ľudvika XIV. Od tej doby sa dezert rozšíril po celom svete.Príprava:Je veľmi jednoduchá. Vaječný krém sa varí vo vodnom kúpeli a následne je ochladený. Na vychladený povrch krému v zapekacích miskách nazývaných ramekin  je nasypaná tenká vrstva cukru, ktorá je následne skaramelizovaná plameňom. Na povrchu sa vytvorí karamelová krusta -  custard. V tradičných receptoch sa do vaječného krému nepridávajú žiadne príchute. Dnes sa však pridávajú rozmanité vône, esencie chuť likérov a rôzne ovocie. * Zdroj: Wikipédia

7 04, 2021

Luxusná francúzska delikatesa – Foie Gras

7 apríla, 2021|

Luxusná delikatesa z husacej alebo kačacej pečene. Maslová konzistencia a chuť tejto delikatesy je vyhľadávanou gurmánskou špecialitou. Základné informácie: FOIE GRAS - svetoznáma francúzska špecialita. Jedná sa o vykŕmenú pečeň neuveriteľne veľkej hydiny. Je mastná a bohatá, má zamatovú textúru a mäsitú chuť. Pečeň je možné pripraviť tak v studených, ako aj v teplých variáciách. Dá sa piecť, smažiť, pripravovať vo vodnom kúpeli ale najmä z nich robiť paštéty, ktoré sa podávajú s chlebom alebo sušienkami. Dejiny: História foie gras sa začala písať už v dobe najväčšej slávy Egypta. Z obdobia 4 500 rokov pred naším letopočtom sú svedectvá o začiatkoch labužníctva tým, že sú znázornené maľby otrokov vykrmujúcich kŕdle husí a kačíc, aby si z nich neskôr mohli vychutnávať vážení občania starobylého Egypta. Zaujímavosťou je, že si na foie gras pochutnávali aj starí Rimania ktorí svoje husi vykrmovali figami. Po rozpade rímskeho impéria pečeň z jedálničku zmizla a objavila sa až v 18. storočí vo Francúzsku a neskôr aj v Maďarsku. Od roku 2006 sa stala foie gras hrdou súčasťou francúzskeho kultúrneho a gastronomického dedičstva. Príprava: Na prípravu [...]

23 03, 2021

Nadýchaný domáci kváskový chlieb

23 marca, 2021|

Trend, ktorý by určite nemal chýbať na vašom tanieri. Okrem neodolateľnej chuti Vám prinesie aj množstvo zdravotných benefitov. Základné informácie: Kváskový chlieb neobsahuje droždie, žiadne chemické prísady, rôzne aditíva ako sú stabilizátory a regulátory chuti ale výhradne chlebový kvások a to zaručuje zachovanie veľkého množstva minerálov a vysokého obsahu vlákniny. Použitie pravého kvásku zabraňuje nadmernému škodlivému množeniu kvasiniek v organizme a nevytvára tak podmienky k vzniku rôznych ochorení a prispieva k zlepšeniu kondície. Kváskový chlieb čistí krv, upravuje trávenie a je zvlášť vhodný pre osoby trpiace alergiami. Dejiny: Kváskový chlieb vynašli už 6000 rokov pred našim letopočtom v Egypte, kde sa vo veľkom pestovala pšenica. Na kameňoch sa rozdrvilo zrno, pridala sa voda, soľ, semienka a med. Na proces kvasenia prišli Egypťania zrejme náhodou, keď zabudli cesto dlhší čas na slnku a ono vykyslo. Po upečení vznikla lahodná pochúťka s chrumkavou kôrkou a kyprým stredom, ktorej sa dovtedy tradičné placky nemohli vyrovnať. I preto sa tento spôsob prípravy začal veľmi rýchlo šíriť. Chlebu sa potom po celé stáročia dostávalo náležitých pôct a stal sa základnou potravinou vo všetkých kútoch [...]

10 03, 2021

Kohút na víne – Coq au vin

10 marca, 2021|

Klasika francúzsko-burgundskej kuchyne, ktorá si zaslúži pozornosť. Kvalitným vínom rozhodne nešetríme, nakoľko od neho sa odvíja výsledný chuťový zážitok. Základné informácie: Coq au vin je Francúzske jedlo z kohútieho mäsa dusené na víne, slaninke, hubách a prípadne cesnaku. Spravidla sa používa červené burgundské víno, aj keď v mnohých regiónoch Francúzska sa používajú miestne vína, napríklad coq au vin Jaune, coq au Rizling, coq au Pourpre alebo coq au Violet, coq au Champagne atď. Hlavnými prísadami sú: Kohút, víno, slanina , šampiňóny a prípadne cesnak. Dejiny: Rôzne legendy sledujú kohúta na víne až po starovekú Galiu a Júliusa Caesara, recept bol však zdokumentovaný až začiatkom 20. storočia. Všeobecne sa uznáva, že existoval ako rustikálny pokrm dávno predtým. Trochu podobný recept, poulet au vin blanc, sa objavil v kuchárskej knihe z roku 1864. Známa Americká popularizátorka Francúzskej kuchyne a jedna z vôbec prvých televíznych kuchárok v USA, Julia Child zahrnula coq au vin do svojej kuchárskej knihy Mastering the Art of French Cooking z roku 1961 a dvakrát ju pripravila na kuchárskej šou PBS The French Chef. Táto expozícia pomohla zvýšiť [...]

8 03, 2021

Medzinárodný deň žien 2021

8 marca, 2021|

Medzinárodný deň žien je sviatkom žien a boja za ich rovnoprávnosť. Základné informácie: Medzinárodný deň žien (často označovaný skratkou MDŽ) pripadajúci každoročne na 8. marec je medzinárodne uznávaný sviatok stanovený OSN k výročiu štrajku 40 000 newyorských krajčírok v roku 1908. Tieto bojovali za zrušenie desaťhodinového pracovného času, proti nízkym mzdám a zlým pracovným podmienkam. MDŽ na Slovensku: Prvý sviatok MDŽ v ČSR sa konal v roku 1921 a o rok neskôr nadobudol už masový charakter. Počas druhej svetovej vojny bol MDŽ zrušený, posledný sa konal v roku 1938. Po roku 1945 bol MDŽ znovu obnovený. Dejiny: Demonštrácie žien na konci zimy, tradične v nedeľu, sa najskôr odohrávali v USA na popud Socialistickej strany USA. Veľké zhromaždenie za volebné právo žien sa konalo 8. marca 1908 v New Yorku. Na prvej medzinárodnej ženskej konferencii Druhej internacionály v roku 1910 v Kodani presadila nemecká socialistka Clara Zetkinová medzinárodný sviatok, vtedy ešte bez určenia pevného dátumu. Dátum 8. marec sa ustálil až po 1. svetovej vojne, najmä pod vplyvom veľkej demonštrácie v Petrohrade v roku 1917 tesne pred Februárovou revolúciou, ktorá [...]

17 04, 2020

10 zaujímavých faktov o donáške jedla

17 apríla, 2020|

Pravdepodobne ste už zachytili, že naše jedlá si odteraz môžete jednoducho objednať až k Vašim dverám, alebo prísť vyzdvihnúť k nám! Preto nás zaujímalo viac - kde sa zrodila idea donášky a čo je najčastejšou objednávkou na svete? Predchodca donášky jedla bola pravdepodobne donáška česrtvého mlieka - už v roku 1860 sa mlieko rozvážalo na vozoch ťahaých koňmi.  Povráva sa, že prvá donáška prebehla v roku 1889, kedy si vtedajšia kráľovná Talianska, Margarita Savojská “objednala” úplne prvú donášku pizze do svojho sídla. Skutočný BOOM donášky jedla bol zaznamenaný v 50-tych rokoch v USA, kedy kvôli vtedy novému technologickému “výdobytku” - televízii, čoraz menej ľudí chodilo do reštaurácií. Najčastejšia položka v rámci donášky jedál nie je zaznamenaná, jedno je však isté - 75 % všetkých svetových donášok jedla tvorí “fast food”. Prvá zaznamenaná “spoločnosť”, ktorá sa sústreďovala na donášku jedla bola založená v americkom Hempsteade v roku 1947. Na udržiavanie teploty pokrmov používali slamou obložené vozíky. Sprievodným faktom stále sa zvyšujúceho dopytu po donáške jedla sú tzv. ghost kitchens - prevádzky podobné reštauráciám, ktoré vyrábajú pokrmy [...]

10 02, 2020

Menu, ktoré rozpáli lýtka

10 februára, 2020|

Mesiac plný lásky a vášne so sebou prináša aj sviatok svätého Valentína, počas ktorého sme pre Vás vytvorili špeciálne menu - a to nielen iba v tento deň, ale počas celého týždňa (10.-14. 2.).Náš šéfkuchár Viliam Beňo zhotovil originálne menu plné chutných a účinných afrodiziák. Tie obsahujú látky pôsobiace na organizmus spôsobom, ktorý vo Vás vyvolá tie najintímnejšie túžby. Naše špeciálne MENU v rámci týždňa AFRODIZIÁK obsahuje:♥ Couvert označuje úplne prvý chod, typicky v podobe pečiva s nátierkou. U nás si počas dňa 14. Februára môžete vychutnať domáci cviklový chlieb s avokádovou nátierkou a cviklovou soľou. Afrodiziakum: avokádo. Vďaka vitamínu A, proteínu a mastným kyselinám podporuje produkciu testosterónu.Afrodiziakum: tuniak. Morské afrodiziaká sú známe podporou produkcie pohlavných hormónov práve vďaka obsahu kalcia a omega-3 mastných kyselín. ♥ Zeleninové futomaki obohatené o kimchee majonézu a sójovú omáčku je obložené carpacciom z tuniaka.♥ Naše zelerové cappuccino podávané s tekvicovým julienne, chilli olejom a pečenou bruschettou obsahuje až dve afrodiziaká. Uhádnete ktoré? Afrodiziakum: zeler, chilli. Už v starovekom Egypte využívali zeler na podporu mužskej potencie vďaka jeho blahodarným účinkom. [...]

21 01, 2020

Modrá je (u nás) dobrá

21 januára, 2020|

Každý tretí pondelok v januári (tento rok 20. 1.) je mediálne známy pod označením „najdepresívnejší deň v roku“. Ale prečo? Ako sú jeho sprievodné faktory a ako sme sa Vám ho pokúsili spríjemniť my v Boutique Hoteli Zlatý Kľúčik sa dočítate práve v tomto článku. Ako vznikol Blue Monday – „Modrý pondelok”?Že pondelky dokážu byť nepríjemné, o tom vieme všetci svoje. Pridajte k tomu januárové (klasicky deprimujúce) počasie, nepodarené novoročné predsavzatia, či neustále prichádzajúce faktúry a účty, a máte hotový vzorec na depresiu. A to doslova! Psychológ a rodák z Walesu, doktor Cliff Arnall v roku 2014 zistil, že kombinácia určitých externých a interných faktorov robí ľudí nešťastnými. Podľa neho práve nasledujúcich sedem činiteľov, ktoré vložil do vzorca, spôsobuje, že ľudia sú najmenej šťastní práve v tretí januárový pondelok: Z tejto rovnice vyplýva, že W znamená (zlé) počasie, D sú nahromadené dlhy, malé d predstavuje mesačný plat, T je čas, ktorý uplynul od krásnych a veselých Vianoc, no a Q zase čas, počas ktorého sme zlyhali v našich novoročných predsavzatiach. V deliteli rovnice máme M, zobrazujúce nízke [...]

Načítať viac článkov
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Hotel Zlatý Kľúčik Nitra hodnocení