Le Beaujolais Nouveau est arrivé!
…presne tento výraz hlásajú vo Francúzsku letáky a transparenty v každom meste…
…a to každý rok – vždy tretí štvrtok v novembri (tento rok 22. 11.), presne minútu po polnoci, kedy sa začína jeden z najväčších a najbujarejších vinárskych sviatkov tejto planéty. O tomto čase je už totiž 65 miliónov fliaš (skoro polovica ročnej produkcie regiónu beaujolais) na konci svojej cesty k zákazníkom.
Beaujolais nouveau je mladé červené víno pochádzajúce z francúzska z regiónu beaujolais, ktorý zahŕňa 12 menších častí. Nie je určené na archiváciu, ale naopak, na skorú spotrebu.
Priniesli sme ho aj k nám a napárovali k nemu dokonalé menu, s ktorým jeho chuť vynikne najviac.
Ľubo Bogár, someliér
„Beaujolais Primeur (používa sa tiež modernejšie označenie Nouveau, avšak historicky bolo označované ako Primeur teda prvé/mladé), alebo po slovensky „božolé” je prvé (mladé) víno vyrobené výlučne z odrody Gamay Noir vo francúzkom regióne s rovnomenným názvom Beaujolais. Odroda Gamay Noir má tenkú šupu s nižším obsahom tanínov, vďaka čomu nie sú mladé vína z tejto odrody „tvrdé“. Ide o suché, ľahké a svieže víno určené na skorú konzumáciu (treba si ho vychutnať do pár mesiacov).”
Pre naše hotelové reštaurácie Ľubo Bogár vybral BEAUJOLAIS VILLAGES PRIMEUR – LOUIS JADOT 2019 (nižšie), ku ktorému náš šéfkuchár napároval špeciálne menu – bude sa podávať od 21.11.
„Beaujolais sa veľmi dobre páruje s jedlami v gastronómii. Vhodné je najmä k syrom a ľahším jedlám z červeného mäsa.”
Čo inšpirovalo nášho šéfkuchára Viliama Beňa pri tvorení špeciálneho menu?
„Pri tvorbe menu som sa riadil odporúčaniami someliéra, a teda, že jedlá podávané k tomuto mladému vínu by mali byť ľahké, kyslejšie a svieže, s nádychom údeniny, syra, bielej ryby a ľahkého mäsa. Beaujolais, ktoré sa u nás bude podávať sa perfektne dopĺňa zo všetkými chodmi z tohto špeciálneho menu, ktoré budeme pripravovať najmenej 2 týždne.”
Sledujte náš web zlatyklucik.sk, alebo sa prihláste k nášmu odberu noviniek dole v pätičke webu a dozvite sa o pripravovaných špecialitách ako prví.