Postavená bola pôvodná budova dnešného „horného hotela“ ako dom rodiny Hýbalovcov z Brodzian. Hýbalovci boli pôvodne mlynári a neskôr sa zaoberali výrobou cestovín. Patrili k spoluzakladateľom potravinárskeho priemyslu Slovenska.
V priestoroch pôvodnej budovy bola prevádzkovaná reštaurácia a vináreň až do začiatku deväťdesiatych rokov. Tá sa pre svoju exkluzívnu polohu a dobré služby stala obľúbeným miestom lokálnych návštevníkov, ktorí ju z úcty k pôvodným majiteľom nazývali tradične „Reštauárcia U Hýbala“.
30.10.1994 privítal svojich prvých hostí nový Hotel Zlatý Kľúčik. Hotel vznikol po predchádzajúcej rekonštrukcií a prístavbe Reštaurácie u Hýbala. V priestoroch dnešného horného hotela boli od začiatku hosťom k dispozícií reštaurácia (dnešný Cle d´Or Restaurant a Frenchie Terrasse), lobby bar, recepcia a 7 izieb v triede 4*. Napriek nízkej kapacite ubytovania sa hotel už od svojho vzniku zaradil medzi najkvalitnejšie hotely vo svojej triede na Slovensku.
Pre rastúci dopyt zo strany firemných klientov bola pristavaná budova dolného hotela s ďalšími 19 izbami a veľkou kongresovou miestnosťou s výdajnou kuchyňou. „Biely sál“ (dnešný Louis XIV Congress hall.) začal slúžiť na organizovanie kongresov a svadieb až pre 150 hostí. Horný a dolný hotel boli spojené preskleným tunelom.
Všetky pôvodné priestory hotela prešli komplexnou rekonštrukciou. Pri Frenchie Terrasse bola otvorená letná terasa s panoramatickým výhľadom na mesto. V priestoroch dolného hotela bolo vytvorené nové Oriental Luxury SPA a Louis XIII. Meeting Room, a pristavané bolo i druhé krídlo s ďalšími 12 izbami a apartmánmi. Ako samostatný dependance v tesnej blízkosti dolného a horného hotela bol otvorený rekonštruovaný apartmánový dom s ďalšími 5 apartmánmi, čím sa celková kapacita hotela navýšila na súčasných 43 izieb a apartmánov rôznych typov.
Súčasťou rezortu sa stal novopostavený svadobný pavilón určený na organizovanie svadieb s kapacitou do 120 hostí. Dokončené boli záhradné úpravy a hotel dostal svoju dnešnú podobu.