7 pamiatok a miest, ktoré v Nitre musíte navštíviť

Slovensko je krásna krajina, ktorá môže turistom ponúknuť skutočne veľa nádherných miest. A inak to nie je ani v Nitre. Šieste najväčšie mesto Slovenska sa rozprestiera na siedmich pahorkoch, a tými sú Zobor, Vŕšok, Kalvária, Borina, Hradná skala, Čermáň a Martinský vrch. Ak ste sa rozhodli zavítať do tohto mesta, prinášame vám zoznam tých najikonickejších miest, ktoré by ste pri pobyte v našom hoteli mali navštíviť.

  1. Nitriansky hrad s bazilikou sv. Emeráma

Ako prvá je na zozname dominanta mesta, a tou je Nitriansky hrad. Od hotela je vzdialený približne pol hodinu chôdze. Vybrať s ak nemu môžete teda pokojne pešo, nakoľko ho je vidieť prakticky z každej časti Nitry, takže ho nemôžete minúť. Do hradného areálu sa dostanete cez župné námestie, ale zvoliť si tiež môžete cestu po novom chodníku, ktorý začína pri zimnom štadióne. Táto príjemná prechádzka vás zavedie až do 9. storočia, do čias, kedy hrad obýval knieža Pribina. Z významných osobností slovenskej histórie tiež rezonuje meno kniežaťa Svätopluka, ktorý sa na hrade zdržiaval v období Veľkej Moravy. Ak máte radi legendy, tak vás bude zaujímať, že okolo tohto hradu ich pár vzniklo. Napríklad Maurova legenda hovorí, že na hrade v katedrále sv. Emeráma  uložili pozostatky sv. Ondreja a Beňadika. Hrad bol medzičasom od jeho vzniku zrekonštruovaný a svoju podobu si zachoval od 17. storočia. Dnes na ňom sídli biskupický úrad. Všetky potrebné informácie vrátane otváracích hodín, aktualít či vštupného nájdete na: /www.nitrianskyhrad.sk.

  1. Socha Corgoňa

Po ceste smerom z hradu sa nezabudnite zastaviť pri soche Corgoňa. Nachádza na rohu Samovej a Východnej ulice, kúsok od Pribinovho námestia, konkrétne na pravom rohu domu kanonika Gregušku a je zasadená tak, aby podopierala prvé poschodie. Autorom sochy z roku 1820 je Vavrinec Dunajský. Familiárne je socha známa pod ľudovým značením Corgoň a pomenovaná je tak podľa legendárnej postavy nitrianskeho kováča. Ten mal vraj obrovskú silu a mohutné svaly na rukách. Raz, keď napadli Turci Nitriansky hrad a už už sa zdalo, že ho dobyjú, prišiel na pomoc Corgoň. Pomocou ťažkých balvanov a svojej masívnej postavy odstrašil Turkov a podarilo sa mu tak odraziť ich prvý útok.  So sochou sa viaže aj povera, že vďaka pohladeniu jeho nohy sa vám splnia všetky vaše priania a želania.

  1. Socha Cyrila a Metoda

Ďalšou pamiatkou, ktorá sa nachádza v okolí hradu je socha sv. Cyrila a Medota. Táto socha v nadživotnej veľkosti nesie aj svoje prvenstvo. Je totiž najväčším súsoším na celom Slovensku. Odhalená bola v roku 1990.

  1. Hradisko Zobor

Nakoľko sa náš hotel nachádza na Zobore, stáva sa z neho ideálny východiskový bod pre nenáročnú túru na vrch Zobor. Príjemnou prechádzkou cez les sa do cieľa dostanete približne za 50 minút. Turistický chodník začína pri liečebnom ústave Zobor. K nemu sa viete dostať pešo v priebehu 30 minút, alebo si túto cestu môžete skrátiť a využiť MHD. Približne 300 metrov od hotela sa nachádza zastávka s názvom Turistická, kde stačí nastúpiť na autobus číslo 25 a za 4 minút vystúpite na zastávke Nemocnica Zobor. Odtiaľ je to k liečebnému ústavu už len 160 metrov. Torzo miléniového pamätníka na Pyramíde je najznámejšou zoborskou pamiatkou, ktorá sa nachádza pod samotným vrcholom. Hradisko Zobor je chránenou kultúrnou pamiatkou a je sprístupnené len pre pešiu turistiku. Náučný chodník počas cesty oboznamuje návštevníkov s časťami pôvodného opevnenia. A výhľad, ktorý sa vám naskytne na samotnom vrchole, za tú prechádzku rozhodne stojí.

  1. Kostol svätého Michala Archanjela

Pri ďalšej pamiatke zájdeme trošku ďalej, a to do nitrianskej mestskej časti Drážovce. Prejsť ku kostolíku môžete pešo za niečo vyše hodinu, nakoľko vzdialenosť od hotela je 5 kilometrov. Trasa začína od Liečebného ústavu Zobor, ktorú sme vám opísali vyššie. Autom to zvládnete za pár minút. Či už sa vydáte za kostolíkom tak či onak, sme si istí, že na túto návštevu nezabudnete. Zelená lúka s osamelým kostolom z 12. storočia v sebe nesie neobyčajné čaro. Veď nie nadarmo si táto dominanta vyslúžila svoje vyobrazenie na bývalej slovenskej 50-korunačke.

  1. Svoradova jaskyňa

Na západnom svahu vrchu Zobor, len 100 metrov od už spomínaného Liečebného ústavu, sa nachádza malá, voľne prístupná jaskyňa pomenovaná podľa zoborského pustovníka sv. Svorada. Ten žil veľmi asketickým spôsobom života. Cez deň tvrdo pracoval, v noci sa modlil a okolo pása nosil ťažkú reťaz. Jeho pozostatky sú uložené v katedrále sv. Emeráma na Nitrianskom hrade v Pálfyho relikviári. V roku 1083 Svorada vyhlásili za svätca a jaskyňa sa tak stala pútnickým miestom.

  1. Kalvária

Nitrianska kalvária pochádza z prelomu 18. a 19. Storočia. Z hotela sa k nej dostanete za jednu hodinu. Stačí, ak prejdete od hotela k hradu a odtiaľ sa vydáte po tichej a príjemnej trase popri rieke až sa dostanete na Záhradnú ulicu a tu už len vybehnete pár schodov a ste na mieste. Zdolanie vrcholu nitrianskej kalvárie ako takej je nenáročné a trvá len niekoľko minút. Z vrchu sa vám naskytne nádherný výhľad, tentokrát na opačnú stranu Nitry, a to vrch Zobor.

Ďalšie zaujímavé miesta, ktoré sa v Nitre oplatí vidieť:

Pokiaľ si svoj pobyt v Nitre chcete ešte zatraktívniť a vidieť popritom čo najviac,  ideálnou voľbou pre vás bude bikesharing. Všetky potrebné informácie o tom, kde a ako si môžete požičať bicykel nájdete na: https://arriva.bike.

Zdieľat príspevok:

O aký druh rezervácie máte záujem?

REZERVÁCIA SLUŽIEB

Izba / Apartmán

REZERVÁCIA SLUŽIEB

Reštaurácia

REZERVÁCIA PRIESTOROV

Kongres / Event

REZERVÁCIA PRIESTOROV

Svadba

REZERVÁCIA SLUŽIEB

Oriental Luxury Spa

REZERVÁCIA SLUŽIEB

Masáž

STRÁNKY

STRÁNKY