REZERVOVAŤ MASÁŽBOOK MASSAGE

Luxusná francúzska delikatesa – Foie Gras

Luxusná delikatesa z husacej alebo kačacej pečene. Maslová konzistencia a chuť tejto delikatesy je vyhľadávanou gurmánskou špecialitou.

Základné informácie:

FOIE GRAS – svetoznáma francúzska špecialita. Jedná sa o vykŕmenú pečeň neuveriteľne veľkej hydiny. Je mastná a bohatá, má zamatovú textúru a mäsitú chuť. Pečeň je možné pripraviť tak v studených, ako aj v teplých variáciách. Dá sa piecť, smažiť, pripravovať vo vodnom kúpeli ale najmä z nich robiť paštéty, ktoré sa podávajú s chlebom alebo sušienkami.

Dejiny:

História foie gras sa začala písať už v dobe najväčšej slávy Egypta. Z obdobia 4 500 rokov pred naším letopočtom sú svedectvá o začiatkoch labužníctva tým, že sú znázornené maľby otrokov vykrmujúcich kŕdle husí a kačíc, aby si z nich neskôr mohli vychutnávať vážení občania starobylého Egypta. Zaujímavosťou je, že si na foie gras pochutnávali aj starí Rimania ktorí svoje husi vykrmovali figami. Po rozpade rímskeho impéria pečeň z jedálničku zmizla a objavila sa až v 18. storočí vo Francúzsku a neskôr aj v Maďarsku. Od roku 2006 sa stala foie gras hrdou súčasťou francúzskeho kultúrneho a gastronomického dedičstva.

Príprava:

Na prípravu prvotriednej foie gras je potrebná najčerstvejšia pečeň. Mala by byť nakrájaná na tenké plátky a vyprážané na olivovom oleji alebo masle. Pečeňové kúsky by si mali pod jemnou kôrkou udržať jemnú zamatovú textúru. Táto metóda sa zdá byť veľmi jednoduchá ale v skutočnosti si vyžaduje veľa zručnosti, pretože pochúťka by sa nemala topiť na panvici alebo byť príliš mastná. Horúce, čerstvo pripravené foie gras sa podávajú ako hlavné jedlo s džemom, ovocím, hubami alebo gaštanmi. Toto jedlo kombinuje sladké bobuľové a ovocné omáčky, marmeládu, orechy, korenie (fenikel, škorica, klinčeky). Dobre pripravené foie gras sa najlepšie podáva začiatkom jedla, keď sú chuťové poháriky najcitlivejšie.


* Zdroj: Wikipédia
7 apríla, 2021|
PHP Code Snippets Powered By : XYZScripts.com
Hotel Zlatý Kľúčik Nitra hodnocení